Te koop
Je bent hier: Oldtimers te koop > Oldtimer auto's > 1954 Jaguar XK

1954 Jaguar XK

€ 90.000
Delen

Advertentie

Referentie
TKV-380016
Publicatie
19-10-2024
Categorie

Kenmerken

Merk
Model
Bouwjaar
1954
Versnellingen
manueel
Vraagprijs
€ 90.000

Beschrijving

De XK120 werd gelanceerd als open tweezitter of roadster (VS) op de London Motor Show van 1948, als testbed en showauto voor de nieuwe Jaguar XK-motor. De showauto was het eerste prototype, chassisnummer 670001. Hij was vrijwel identiek aan de productieauto's, met uitzondering van de rechte buitenste voorruitstijlen, die bij de productieversie gebogen waren. De roadster veroorzaakte een sensatie, die Jaguar-oprichter en designbaas William Lyons ervan overtuigde hem in productie te nemen.
 Vanaf 1948 hadden de eerste 242 auto's een open tweezitscarrosserie met houten frame en aluminium panelen. Begin 1950 schakelde de productie over op een zwaardere, volledig stalen carrosserie van 51 kg. De "120" in de naam verwijst naar de topsnelheid van de aluminium auto van 193 km/u (sneller als de voorruit is verwijderd), waardoor het de snelste productieauto ter wereld was op het moment van de lancering. In 1949 werd de eerste productie-roadster, chassisnummer 670003, geleverd aan Clark Gable.
 De XK120 was uiteindelijk verkrijgbaar in twee open versies, eerst als een open tweezitterversie, op de Amerikaanse markt beschreven als de roadster (en in Amerika aangeduid als OTS, voor open tweezitter), en vervolgens ook als cabrioletcoupé (DHC). uit 1953; en ook als gesloten coupé, of fixed head (FHC) uit 1951.
 Op 30 mei 1949 behaalde een XK120-prototype, getimed door functionarissen van de Royal Automobile Club of Belgium, op de lege snelweg Oostende-Jabbeke in België een gemiddelde snelheid in omgekeerde richting van 212,6 km / u, waarbij de voorruit werd vervangen door een enkele kleine spuitbus en een gecatalogiseerde alternatieve top. versnelling en 215 km/u met een tonneau-afdekking aan de passagierszijde erop. In 1950 en 1951 reden de XK120 roadsters op een hellend ovaal circuit in Frankrijk gemiddeld 24 uur lang meer dan 160 km/uur en een uur lang meer dan 210 km/uur. In 1952 brak een coupé met vaste kop talloze wereldrecords op het gebied van snelheid en afstand door een week lang gemiddeld 160 km/u te rijden.
 Roadsters genoten ook succes in de race- en rallysport.
 De eerste roadsters, met de hand gebouwd met aluminium carrosserieën op essenframes gemonteerd op een aangepast Jaguar Mark V-chassis, werden gebouwd tussen eind 1948 en begin 1950. Om aan de vraag te voldoen, en vanaf het modeljaar 1950, werden alle daaropvolgende XK120's in massa geproduceerd met geperst stalen lichamen. De deuren, motorkap en kofferdeksel zijn gemaakt van aluminium. De DHC- en FHC-versies, luxueuzer dan de roadsters, hadden opwindbare ramen en houtfineer op het dashboard en de binnendeurbekleding.
 Met zijn lichtmetalen cilinderkop, halfronde verbrandingskamers, gekantelde kleppen en dubbele SU-carburateurs met zijwaartse trek was de 3,4-liter zescilinder lijnmotor met dubbele bovenliggende nokkenas relatief geavanceerd voor een destijds geproduceerde massa. Met een standaard compressieverhouding van 8: 1 ontwikkelde hij 160 pk (119 kW) op brandstof met een octaangehalte van 80. De meeste vroege auto's werden geëxporteerd; een 7:1-versie met lage compressie, met verminderde prestaties, was gereserveerd voor de Britse markt, waar de naoorlogse bezuinigingsmaatregelen de kopers beperkten tot "Pool-benzine" met een hoog octaangehalte. 70. De Jaguar-fabriek, die toegang had tot 80 octaanbrandstof, voorzag de pers van roadsters met de hoogste compressieverhouding. Journalisten konden vervolgens de optimale prestatie van het model testen in België, op een lange rechte lijn tussen Jabbeke en Oostende. Het basismotorontwerp van de XK, later gewijzigd in versies van 3,8 en 4,2 liter, bleef bestaan tot eind jaren tachtig.
 Allemaal 12 inch trommels rondom, die de neiging hadden te vervagen.
 Het lichtgewicht canvas dak van de roadster en de verwijderbare zijramen waren uit het zicht achter de stoelen opgeborgen, en de deuren in barchetta-stijl hadden geen handgrepen aan de buitenkant; in plaats daarvan was er een trekhaak aan de binnenkant die toegankelijk was via een klep in de zijruiten als de weerapparatuur aanwezig was. De voorruit kon worden verwijderd om aerodynamische voorruiten te kunnen monteren.
 Dit exemplaar is geheel gerestaureerd en sindsdien niet meer gereden!
 Meer info op: https://www.route59.be/all/jaguar-xk120-ots-3-4/

Advertentie

Referentie
TKV-380016
Publicatie
19-10-2024
Categorie

Kenmerken

Merk
Model
Bouwjaar
1954
Versnellingen
manueel
Vraagprijs
€ 90.000

Verkoper

Naam
Route59 SRL
Adres

Zoning de Thuin-Lobbes
6530 Thuin
België

route plannen
Telefoon
+32475708091
E-mail
terug naar overzicht andere Jaguar oldtimers
Auctim online auctions
Belgisch Brits Centrum - Britse oldtimers: verkoop, wisselstukken, onderhoud en restauraties
Freighthammer - importeren en exporteren van oldtimers
Legendary Classics - verkoop van oldtimers
Oldtimerfarm - verkoop in opdracht van oldtimers - Aalter
Mistral Classics - premium classic cars - restauratie & onderhoud
California Import - oldtimers uit Californië
Claeys - oldtimer onderdelen
Marlog Car Handling - verschepen en importeren van oldtimers
Aarschots Carrosserie Center - oldtimer restauratie
Goedkope oldtimerverzekering bij ERARD verzekeringen
Catawiki online oldtimer veiling
Cleansurface group by Sodablast - stralen en coaten
Red de Oldtimer
Oldtimer Glas Polijsten - krasverwijdering op oldtimer glas
Anglo Parts - onderdelen voor Engelse oldtimers
Wens jij ook publiciteit via Oldtimerweb? Neem dan vrijblijvend contact op voor meer info.
Claeys - oldtimer onderdelen
Marlog Car Handling - verschepen en importeren van oldtimers
Aarschots Carrosserie Center - oldtimer restauratie
Goedkope oldtimerverzekering bij ERARD verzekeringen
Catawiki online oldtimer veiling
Cleansurface group by Sodablast - stralen en coaten
Red de Oldtimer
Oldtimer Glas Polijsten - krasverwijdering op oldtimer glas
Anglo Parts - onderdelen voor Engelse oldtimers